logo FRMD - Federatia Romana de Modelism

FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE MODELISM

Regulamente competitionale aeromodelism


Machete

machetele

Machete: Un aeromodel macheta este copia fidela la scara a unui avion real. In competitie, evaluarea a unui astfel de aeromodel consta in realizarea cat mai fidela a detaliilor la scara ale avionului real dar si in evolutia aeromodelului in zbor, care trebuie sa fie similara deasemenea cu a originalului
Regulament Aeromodele Machete

Formular arbitraj.F4B


Zbor liber

Zbor Liber

Zborul liber: este segmental aeromodelismului in care aeromodelele nu beneficiaza de nici o comanda externa dupa lansare. Zborul liber sta la baza aparitiei aeromodelismului, obiectivul competitional constand in constructia si zborul unui astfel de aeromodel, in vederea obtinerii unui timp de zbor de durata.


Regulamente:


Zbor captiv

Zbor Captiv

Zborul Captiv: numit si U-control, este segmentul aeromodelismului in care aeromodelul in zbor este comandat prin intermediul unor fire/cabluri de comanda. Aeromodelul este conectat cu pilotul, prin intermediul a cel putin doua cabluri de comanda (in mod particular un cablu), atasat la un maner de pilotaj, cu ajutorul caruia se comanda modelul in jurul axei de tangaj (prin actionarea profundorului). Zborul aeromodelului se desfasoara astfel in interiorul unei emisfere imaginare, cu raza egala cu a cablului de pilotaj.
REGULAMENT Aeromodele de zbor captiv – F2
CLASS OPEN Team Racing
Fisa de arbitraj F2B


Amendari Regulament:

  • La Acrobatie (F2B), este obligatoriu volumul de evacuare (toba de esapament)m fara masurarea zgomotului cu decibelmetru.
  • La Combat (F2D) s-a amendat in comisie acceptul  participarii  fara sistem de oprire si toba de esapare;
  • La Captiv Viteza (F2A), suprafata maxima acceptata este de  10dm^2 in loc de 7 dm^2;
  • La juniori este voie ca un ajutor adult sa porneasca motoarele.

Zbor RC

Aeromodele Zbor RC Zborul Radio-Comandat: numit adeseori si Zbor RC, este segmentul aeromodelismului in care modelul este comandat de catre operatorul de la sol prin intermediul unui transmitator radio portabil. Transmitatorul comunica cu un receptor de la bordul aeromodelului, receptor care la randul lui transmite semnale catre servomecanisme, iar acestea, actioneaza suprafetele de comanda ale aeromodelului.
Regulament Zbor RC


Actualizat de: Valeanu Zorin la 28/03/2021